Info

Een vleugje historiek

Wist u dat Theater Korenmarkt vroeger een meubelzaak was?

De naam verraadt het al. Theater Korenmarkt ligt op de Korenmarkt in het hart van Mechelen. Achterin, weg van het straatlawaai ligt Theater Korenmarkt tussen de gebouwen verscholen als een oase van creativiteit.

In 1982 namen enkele theaterliefhebbers het heft in eigen handen. Ze gingen op zoek naar een eigen repetitieruimte met voldoende plaats om te oefenen, decors te bouwen, kostuums op te slaan, … De perfecte locatie hiervoor vonden ze in een oude meubelfabriek aan de Korenmarkt. Theater Korenmarkt was geboren.


Van meubelwinkel tot theaterzaal

Intussen is een hele weg afgelegd tussen de oude meubelfabriek en het huidige theatergebouw.

Dankzij de steun en inzet van ontelbare medewerkers en sympathisanten is de theaterruimte uitgegroeid tot een zaal voor ongeveer 50 toeschouwers, een professioneel ingerichte foyer, een decoratelier en een opslagplaats voor decors, rekwisieten en kostuums.


Theater Korenmarkt vzw bundelt de krachten

In het theater van Toneel Studio Gommarus (TSG) aan de Korenmarkt 14 vond het Mechels Volkstoneel (MVT) nieuw onderdak in 2017. Na jaren van intense nauwe samenwerking tussen MVT en TSG besloten beide verenigingen voortaan als Theater Korenmarkt vzw samen één bestuur te vormen om gestalte te geven aan een aantrekkelijk, levensvatbaar project met een theatercentrum in het hartje van de stad, gerund door partners met een sterke Mechelse verankering.


Ambitieus project

In de statuten van Theater Korenmarkt vzw is een ambitieus creatief project opgenomen, zo lezen we in de aanhef van artikel 3:

"De vereniging stelt zich tot belangeloos doel: het inrichten, organiseren, ondersteunen en/of faciliteren van toneel- en andere kunstvoorstellingen, evenals van allerlei culturele manifestaties, zowel binnen de eigen infrastructuur in eigendom als daarbuiten. Het voorwerp, ofwel de concrete activiteiten waarmee de vzw haar doelstellingen verwezenlijkt, zijn onder meer (niet-limitatief): voorstellingen van tekst- en muziektheater, figuren- en poppentheater, humor en comedy, mime en bewegingstheater, poëzie, musical, opera en operette, dans, publieke muziekuitvoering in verschillende genres; het organiseren of faciliteren van opleidingen en lessen om bepaalde vaardigheden in voornoemde en/of andere specifieke culturele vakgebieden aan te leren, om er kennis over te vergaren of ter stimulering van de creativiteit; en/of een combinatie van al deze voornoemde activiteiten, alle in eigen beheer en/of door contractuele derden."

Elk seizoen worden er 4 producties gespeeld en er is een actieve jongerenwerking die elk jaar een productie verzorgt.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x