U, nu!

17 mei 2024

U, nu! Is misschien wel het kortste (en meest hevige) liefdesgedicht ter wereld. Het werd al in 1620 geschreven door Joost van den Vondel.


Het waren de gloriejaren van de rederijkers. Een bende dichters, voordrachtkunstenaars en toneelspelers, die vanaf de late middeleeuwen regelmatig bijeenkwamen in herbergen en op festivals om poëzie voor te dragen en toneel te spelen.

In het exclusief theaterproject U, nu! brengt theater Arsenaal in een regie van Ruud Gielens in samenwerking met een aantal Mechelse vrijetijdsgezelschappen (Theater De Moedertaal, Toneelkring Ik Dien, Theater De Peoene, Voor Taal en Kunst, Theater Korenmarkt vzw) een aantal bonte avonden met een amalgaam van theater- scènes, sketches, liedjes, gedichten, entr’actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie.


Ook de stad doet mee, zo werkt Erfgoedcel Mechelen aan een tentoonstelling in Het

Predikheren-Bibliotheek Mechelen met objecten en getuigenissen van de Mechelse

vrijetijdsgezelschappen.Het collectief Lazarus kruipt mee op het podium om te doen wat zij als geen ander kunnen: er spelend en musicerend een feest van maken. Niemand minder dan Rick de Leeuw, de modernste rederijker der Lage Landen, praat en dicht op volstrekt eigen wijze alle avonden aan elkaar. 


Theater Korenmarkt en Theater De Moedertaal bieden de nodige gastvrijheid met elk drie opvoeringen in de periode 10-19 mei 2024 en het project krijgt op zaterdag 25

en zondag 26 mei ’24 telkens vanaf 15 uur een denderende finale in Theater Arsenaal, Hanswijkstraat 63, Mechelen.


5 april 2024

De Kreupele van Inishmaan

Ocharme Billy: een wees, kreupel en lelijk. Hij zit vast op een eiland waar, behalve naar koeien staren, geen kloten te beleven valt. Hij wil maar één ding: weg van Inishmaan. En zie... de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ierland moet zo’n slechte plek nog niet zijn als de yankees naar hier komen om ‘ne kreupele‘ te zoeken voor een film in Hollywood.

26 januari 2024

Slijk

Een man keert in 1919 terug van het front. De liefde tussen hem en zijn vrouw wordt verscheurd door het trauma van de oorlog. Zij lijken elkaar niet meer te vinden. Datzelfde koppel kijkt ondertussen 60 jaar later terug op die gebeurtenissen. Een verhaal over de nasleep van een oorlog die het leven van een hele generatie ontwricht.

26 oktober 2023

Treinen kunnen keren

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x